torsdag 30 augusti 2012

Det spökar...

 
En seeeg morgon.
Trafiken gick seeegt, cyklister på vägen som bromsade upp så det var kö in i Västberga.
Datorn gick seeeegt att starta upp, t.o.m kaffe maskinen var trögstartad.
Man går mot slutet av veckan och man känner vad som komma skall.......FREDAG ;-))
 
Idag har jag en hel lista med folk jag ska ringa.
Får hoppas att min svidande hals håller.
Är sååå irriterande med en ond hals.
Mår bra i övrigt men halsen ger sig inte.


Man ska ju inte träna när man har ont i halsen så jag får hoppa över gymmet idag med.
Får hoppas på att man är 100 % på G nästa vecka =)
********
 
Nån gång skulle jag vilja boka in mig på nåt av alla påstådda spökhotell/Herrgårdar/slott som finns runt om i Sverige.
Bara för att se om det verkligen händer något eller om det är en ren locka-turister-fälla.
Kanske skulle passa bra i höst när mörkret kommer.
Antagligen så skulle fantasin spela en ett rejäkt spratt och man skulle höra och se saker i varenda litet hörn ;-)
Gissar att sömnen skulle bli sis sådär *tss
 
Teamet bakom sajten paranormal.nu har dokumenterat och fotograferat hemsökta platser i Sverige och intervjuat människor om deras upplevelser.
( Källa : Aftonbladet.se )
 
Här är några ställen i Sverige där det sägs spöka :
 
 

1. Engsö slott

Mest aktivitet i Europa?
På ön Engsö i närheten av Västerås ligger Engsö Slott, med anor från 1100-talet.
Intill ligger den medeltida Engsö kyrka.

På slottet sägs flera ­spöken figurera och en amerikansk forskare, Andrew Nichols, mätte här upp de starkaste elektromagnetiska strålningarna av alla slott i hela europa.
En av slottets mest kända vålnader är skepnaden efter husfrun Brita Bååt som setts passera genom Kungarummet och den stora balsalen.
I parken utanför Engsö slott har en konturlös figur iförd grå långrock setts. Det sägs vara den puckelryggige Anders Luxenburg som går igen. Han var en av de sista som såg Karl XII i livet innan han sköts till döds.
Ett något udda spöke är Cottilion, Eva Sophie von Fersens hund, vars tassar kan höras raspa mot golvet i stora matsalen.
I dag är slottet ett museum, där inredningen till största delen lämnats orörd. Inmurad i väggen kan man se den smala guldkedjan, som går under namnet Engsökedjan. Enligt sägnen ska Johan Sigismund Sparre, den siste av sin ätt, vunnit den i tärningsspel med djävulen själv.





2. Löfstad slott

Blodfläcken som inte går bort
I gästrum nr 13 på Löfstad slott utanför Norrköping finns en blodfläck som aldrig går bort.
Trots otaliga skurningar kommer fläcken tillbaka när golvet torkat. Det sägs att blodfläcken kom till efter ett svartsjukedrama för länge sedan.
1750 utbröt en brand på Löfstad orsakad av den frusna pigan Kajsa. Tyngd av skuldkänslor över att hon satte slottet i brand sägs hon ha dränkt sig . Hennes vålnad har setts springa över vägen på natten.
Löfsta har också en grå dam som ska vara riktigt olycksbådande. Varje gång hon visar sig så följer ett dödsfall tätt inpå. Om det vittnar en av slottets trotjänare som mötte den grå damen bara dagar innan Löfstads sista härskarinna, Emilie Piper, gick bort.

– Tavlor som stirrar är ett vanligt fenomen här på slottet och nere vid monumentet i slottsparken vill man inte vara en mörk höstkväll, säger ­Magnus Wass.




3. Silleruds ödekyrkogård

Både kyrkogård och offerplats
Den här kyrkogården i Värmland saknar kyrka.
Den revs 1891.
Flera fornlämningar och gravar från både järn- och stenåldern finns också här, samt en offerplats för asatroende. Med andra ord: Det har hänt saker på Silleruds kyrkogård genom åren.
Här ska enligt rykten människor blivit nerslagna i mörkret. En del menar att man också kan få med sig något oönskat hem från kyrkogården.
Vissa avråder starkt från att utmana mörkrets krafter på denna plats efter midnatt.



4. Graven i Rodga

Den grå damen vid Rodga
I mitten av 1700-talet var Magdalena Eurenius Graver det östgötska säteriet Rodgas obestridliga härskarinna.
Hennes dotterdotterdotter, författarinnan ­Aurora Ljungstedt, beskrev henne så här: ”... det fanns inte en själ som inte slog ned blicken inför hennes mörka, hotfulla ögon. ’’
När hon gick bort begravdes hon i en dunge nära gården där hennes två makar redan var begravda. Anledningen till att de inte begravdes i vigd jord sägs vara för att det rådde en dispyt med prästen.
– Mycket otrevlig plats där många upplevt konstigheter, speciellt uppe vid graven där den elaka pintorpafrun ligger begravd som sägs varit i maskopi med djävulen själv.


Hennes dotterdotterdotter, författarinnan ­Aurora Ljungstedt, beskrev henne så här: ”... det fanns inte en själ som inte slog ned blicken inför hennes mörka, hotfulla ögon. ’’
När hon gick bort begravdes hon i en dunge nära gården där hennes två makar redan var begravda. Anledningen till att de inte begravdes i vigd jord sägs vara för att det rådde en dispyt med prästen.
– Mycket otrevlig plats där många upplevt konstigheter, speciellt uppe vid graven där den elaka pintorpafrun ligger begravd som sägs varit i maskopi med djävulen själv.
 
 

5. Falks grav

Alltid färska blommor på Jonas Falks grav
På en enslig plats i Hökensåsskogen i Västergötland finns en lika enslig grav.
"Falk 1855" lyder inskriptionen på det svarta järnkorset. Under det vilar en rånmördare vid namn Jonas Falk. Hans rånarkumpan, Anders Frid, sökte nåd och klarade sig undan dödsstraff, men spenderade resten av sitt liv i fängelse.
Falk sökte dock ingen nåd och en novemberdag 1855 hade folk samlats för att se honom avrättas. Falk ska då ha ropat: ”Här ser ni go vänner, att syndens lön är döden, men Guds gåva det eviga livet.”
Falks grav, tillika avrättningsplats, har blivit en turistattraktion eftersom man alltid kan finna blommor på hans grav. Många har försökt vaka vid platsen för att avslöja ’’blomspöket’’, men inte lyckats. En fotograf väntade flera nätter i ett gömställe intill med sin kamera. Han råkade slumra till och när han vaknade fanns återigen en ny bukett där.
 
 

6. Brokinds herrgård

Barbro Eriksdotters kropp fick flyttas från kyrkogården
Brokinds herrgård i Linköpings kommun har en ondsint historia som är helt och hållet dominerad av den elaka Barbro Eriksdotter.
Det påstås att hon var så grym att det närmade sig diaboliska mått – att hon njöt av att plåga sina tjänare. Under sin levnadstid blev hon också anklagad för häxeri.
Man får anta att hennes död 1553 inte orsakade någon större sorg i bygden. Däremot drabbades Linköpings domkyrka av sådana spökerier efter hennes begravning att man flyttade henne till Vårdnäs kyrka vid Brokind. Men inte heller det hjälpte.
Man drev då en påle genom hennes kropp, så hon skulle hålla sig lugn. En sägen hävdar att hennes kista kastades i Tarmsjön, men att hennes vålnad började spöka vid sjön istället.
Enligt vissa kan man höra ett osynligt väsen flyga runt och ropa: Barbro påle, Barbro påle.
Enligt sägnen kan man sena nätter se henne dansa på Brokinds herrgård – med Satan själv.
 

7. Husby säteri

’’Det värsta jag upplevt’’
Husby säteri i Söderköping byggdes av greven Curt Philip Carl von Schwerin 1795.
 Det sägs att han fortfarande gör nätterna osäkra i denna slottsliknande byggnad.
Numera är Husby öppet för konferenser och bröllop. Om några gäster råkat ut för något är oklart, men personal vittnar om att det kan vara riktigt otrevligt vissa kvällar och nätter. En anställd vågar inte gå upp på övervåningen, känner sig både iakttagen och förföljd och beskriver sin första vecka i tjänst som ’’det värsta jag upplevt i hela mitt liv’’.
– De som vi pratat med menar att de inte vågat jobba själva nattetid, säger Magnus Wass. 

 
8. Onda andar i Värmland

1700-tals-hemmanet Frammegården är en av Värmlands kusligaste platser.
Fler kända medium har besökt huset och menar att det är en unik plats när det gäller att få kontakt med onda andar.
Besökare säger sig höra knackningar och steg. Några har flytt från huset mitt i natten i ren skräck. Flera säger sig ha sett den sista ägarinnan gå igen tillsammans med en liten pojke.
– När vi besökte stället inträffade en snöstorm på tomten, när vi sedan lämnade stället var det helt stilla igen, säger Magnus Wass.



9. Kymlinge station

En slutstation för de döda
På blå linjen mellan Hallonbergen och Kista i Stockholm ligger den ofärdiga tunnelbanestationen Kymlinge. På 70-talet fanns planer om en helt ny förort med enbart statliga verk, ett administrativt centrum för Sverige. Men planerna skrinlades. Kvar står en öde station som lockar till sig många besökare med ett intresse för det övernaturliga.
I centrum för myterna om Kymlinge station står SL:s tåg ’’Silverpilen’’, en prototyp i olackerad aluminium, som sades bara ha döda passagerare. Enligt historierna skulle också ’’Silverpilen’’ vara det enda tåget som någonsin stannade till på perrongen och hade man gjort misstaget att åka med dit så kom man aldrig mer tillbaka.
Paranormal.nu har förstås också besökt den öde platsen.
– När vi besökte Kymlinge hörde vi flera tunnelbanetåg komma och gå, men ett av dem – som vi hörde vara på väg – dök aldrig upp. Det var en mycket kuslig upplevelse och vi var flera som upplevde samma sak, säger Magnus Wass.



10. Mem slott

Bli väckt av vita frun
 Om man törs kan man hyra in sig i västra flygeln på slottet Mem utanför Söderköping. Risken finns att nattvilan inte riktigt infinner sig. En del som sovit över här har flytt i skräck efter att ha mött den vita frun. Andra har även sett henne vanka runt i slottsträdgården. Kanske hon letar efter det polska krigsbyte som slottsägaren Jakob Bagge en gång grävde ner…
 
Vill du läsa mer gå in på :
 
 
 
Blev ett lååångt inlägg.
Men alltid spännande att läsa om det okända ;)
 
Ha det bäst !
 
Kram H.
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar